image Zakelijke telefoontjes thuis, met kleutergezang image Bereikbaar op je vrije dag?

Rituelen maken

Eigen tradities, onvergetelijke herinneringen

De dagen, weken en maanden beginnen steeds meer op elkaar te lijken en je weet soms niet meer wanneer je wat ook alweer gedaan hebt. Alles rijgt zich aaneen en het lijkt wel of jullie een beetje in een roes leven van afspraak naar afspraak zowel privé als op het werk.

Geef jezelf een break

Waar wil je dat je kinderen op terugkijken? Juist als jullie een vol leven hebben, is het waardevol om als gezin je eigen bijzondere tradities te hebben. Ze geven veel plezier aan je kinderen en maken dat ze later leuke herinneringen hebben. Dat is ook erg leuk voor jullie als ouders. Tradities maken mooie, bijzondere herinneringen. En je mag jezelf ook weer even kind voelen.

Tradities zijn – in tegenstelling tot rituelen – geen dagelijkse kost. Door het wegvallen van onder andere kerkelijke gebruiken en de bijbehorende tradities, zijn steeds meer gezinnen op zoek naar hun eigen tradities. Een gezinseigen traditie maakt jullie gezin anders dan andere gezinnen en hoort echt bij jullie.

Waarom zijn deze tradities zo waardevol?

Tradities geven een identiteit.

Tradities typeren en verbinden mensen binnen steden, landen en culturen. Omdat eigen tradities ook een gezin anders maken dan andere gezinnen, geeft dat kinderen een gevoel van verbondenheid binnen het gezin.

Tradities blijven hangen

Kinderen zullen zich tradities beter herinneren dan de dagelijkse rituelen. Iedere moederdag naar Artis herinneren kinderen zich later beter dan het feit of jullie iedere dag gezamenlijk ontbeten. Ook iedere vakantie een dagje één op één met papa of mama en dan als kind zelf mogen uitkiezen wat jullie gaan doen, maakt onvergetelijke herinneringen. Mijn eigen man gaat iedere vakantie met de kinderen naar de bioscoop. De kinderen kunnen alle films opnoemen die ze met papa hebben gezien. Ze spotten nu vaak al een nieuwe film die in de volgende vakantie in de bioscoop draait. Het hoeven geen grote dingen te zijn: het kan ook het glaasje prik en de roze koek op vrijdagavond zijn, als de kinderen op mogen blijven om dat leuke TV-programma te kijken. Of zoals een ex-collega van mij deed: gourmetten met het beginnen van de zomer- en wintertijd.

Tradities bevestigen jullie waarden

Ieder gezin heeft waarden die onbewust meespelen in de keuze van jullie activiteiten. Denk aan waarden als sportief zijn, plezier maken, sociaal zijn, humor en veiligheid. Een familietraditie kan deze waarden bevestigen. Vinden jullie humor belangrijk, dan kun je bijvoorbeeld net als een vriendin van mij met Pasen een eierschilderwedstrijd doen: wie het gekste ei heeft wint dan een nog gekkere prijs. Of als je Kerstmis niet wilt vieren: dan vier je ‘geen kerst’ ergens in juni.

Tradities overleven generaties

Er zijn tradities die van generatie op generatie doorgegeven worden en die mooie verhalen ‘van vroeger’ kunnen opleveren. De wereld verandert zo snel dat het contact met ‘vroeger’ snel weg is. Kinderen smullen vaak van verhalen van hun (over)grootouders. Zo ken ik een verhaal van mijn vaders opa die net na de oorlog – bij gebrek aan geld – altijd zelfgemaakte cadeautjes gaf met Sinterklaas. Zoals een ingepakt blokje hout, zodat de ontvanger ‘op een houtje kon bijten’. Dikke pret had hij erom. Nog steeds is het uit naam van de goedheiligman anderen in de maling nemen een traditie in veel gezinnen. Maar ik heb ook gehoord van pannenkoeken eten in pyjama op de tweede zondag van de maand, of een ludiek doorgeefcadeau dat al jarenlang iedere verjaardag doorschuift naar de volgende jarige binnen de familie. Een afzichtelijk beeldje waarvan niemand weet wat ermee te doen; dan maar doorgeven.

Je eigen tradities maken

Ga eens met je partner en kinderen in gesprek en bedenk jullie eigen ‘anders dan andere’ tradities! Wie weet bestaan ze nog voor jullie achter- achterkleinkinderen.

Ter inspiratie een aantal suggesties voor het bedenken van tradities:

  • Wil je iets doen op een traditionele feestdag of juist niet?
  • Hangt een traditie samen met een bepaalde datum of leeftijd van iemand (bijvoorbeeld duizend weken oud)?
  • Kies je voor een traditie bij een bepaalde mijlpaal? Bijvoorbeeld een diploma of het rijbewijs?
  • Wie zijn erbij betrokken? Eén op één, het hele gezin of de hele familie? Alleen mannen, vrouwen of juist de kinderen?
  • Heeft het iets met eten te maken (wie kookt er wanneer wat) of met een zelfbedacht cadeau?
  • Is het thuis of juist ergens anders? Of alleen op vakantie?
  • Is er een dresscode of een bepaald verkleedthema?
  • Is er een wedstrijdelement en kan er iets mee gewonnen worden? En zo ja: wat dan?

“In de zomervakantie mogen de kinderen altijd één nachtje beneden op de bank slapen en desnoods de hele nacht opblijven. Ik doe dat altijd aan het begin van de vakantie zodat ze de rest van de vakantie kunnen bijkomen, haha!” ~ Karin, ondernemer en moeder van een zoon en een dochter