image Wie wat bewaart, heeft te veel image Wat je ‘eigenlijk’ wilt, is wat je wilt. Punt.

Trek jezelf uit de modder

Werk je al jaren als ICT’er maar zou je liever zelf de touwtjes in handen hebben? Of ontwerp je al jaren folders voor allerlei evenementen op je werk maar zou je meer zeggenschap willen hebben over de huisstijl en de layout? Misschien bak je al jaren taarten voor de jarigen in je familie en hoor je vaak “jij zou voor jezelf moeten beginnen”. Misschien help je je kinderen met budgetteren en zeggen zij “Anne’s moeder verdient hier haar geld mee”. Of je geeft je buurvrouw tips over hoe zij meer tijd voor zichzelf kan maken en zij zegt: “Wat een goed advies, dit bespaart mij een coach”.

Als je dit soort dingen vaker hoort en je droomt er stiekem van om voor jezelf te beginnen, dan kriebelt het vast bij je. Overweeg jij om te gaan ondernemen en op deze manier jouw talent ten volle te benutten? Misschien weet je eigenlijk wel dat je het wilt, maar laat je je nog tegenhouden door externe factoren, zoals de angst voor afkeuring door anderen, de angst om uit je comfortzone te stappen of de onzekerheid over waar je moet beginnen.

Als zes mensen tegen je zeggen dat je een paard bent, kun je maar beter een zadel kopen. – Inger Huidekoper (coach en lichaamsgericht psychotherapeut)

Zit je voor je gevoel vast in de modder en wil je een stap vooruit zetten? Bedenk: een flamingo staat op één poot zodat zij zichzelf, als ze vastzit, met de andere poot kan lostrekken. Tijd om te bedenken wat je echt wilt en een stap vooruit te zetten!

Voor jezelf beginnen en binnen je eigen bedrijf doen waar jij goed in bent, kan je veel voordelen bieden:

  • je kunt veel meer van je werktijd besteden aan het inzetten van je talent
  • je zult daarom meer genieten van wat je doet
  • je wordt steeds beter in je vak, juist omdat je er zoveel mee bezig bent; en hoe beter je bent, hoe makkelijker je aan nieuwe klanten komt
  • je kunt meer verdienen als je nog beter in je vak wordt; zo verzilver je jouw talent
  • je kunt meer klanten helpen: er kunnen meerdere klanten profiteren van jouw werk, in plaats van alleen je vrienden of je werkgever

Maar de realiteit is ook:

  • hard werken: als ondernemer maak je vaak meer uren dan in loondienst. Er komen ook veel andere taken bij zoals administratie, marketing en inkoop
  • offers brengen: je zult misschien moeten ontwikkelen en je zult af en toe gefrustreerd raken als het niet meteen lukt
  • tegenvallers incasseren: niet alles lukt en je bent zelf verantwoordelijk voor jouw bedrijf; je kunt het niet met collega’s delen of je ergens achter verschuilen

Het is niet voor iedereen een gemakkelijke keuze. Hoe weet je nu of je het echt wilt?

Bij twijfel, wel doen. – Iwan Göbel (Burton Car Company)

Ik wil je inspireren met een eenvoudige truc.
Heb je er al eens op gelet hoe vaak je het woord ‘eigenlijk’ gebruikt? Toen ik eind 2009, na de geboorte van mijn jongste, zou terugkeren in mijn oude functie, merkte ik dat ik bij mijzelf dacht: “Eigenlijk wil ik dat niet meer. Eigenlijk wil ik ondernemen.” En dus keerde ik niet terug in mijn oude functie. Ik merkte hoe vaak ik het woord ‘eigenlijk’ gebruikte. Eigenlijk betekent: echt, feitelijk, werkelijk, in wezen. Achter het woordje ‘eigenlijk’ zeg je dus wat je écht wilt. In een paar stappen kun je erachter komen wat je eigenlijk wilt:

  1. Eigenlijk zeg je….
    Als je jezelf ‘eigenlijk’ hort zeggen, stop dan even en luister naar wat je ‘eigenlijk’ zegt. Je hebt dan de kern te pakken van wat je wilt. “Eigenlijk wil ik meer vrijheid…” Of: “Eigenlijk wil ik mij als ondernemer nog meer ontwikkelen in mijn vakgebied…”
  2. Laat het woordje ‘eigenlijk’ weg
    Laat in je constatering nu het woordje ‘eigenlijk’ weg en maak er een bevestiging van. Dus: “Eigenlijk wil ik meer vrijheid…” wordt: “Ik wil meer vrijheid!” En “Eigenlijk wil ik me nog meer ontwikkelen in mijn vakgebied…” wordt: “Ik wil mij nog meer ontwikkelen in mijn vakgebied!” Merk je hoe krachtig de bevestiging klinkt?
  3. De volgende stap
    Als je de bevestiging hardop voor jezelf uitspreekt is de volgende vraag: wat nu? Hoe ga je dat wat je wilt, ook echt voor elkaar krijgen? Dat doe je door consequenties aan je keuze te gaan verbinden. Uit deze consequenties volgen dan stappen om je doel te bereiken.
    Bijvoorbeeld: “ik ga een cursus volgen om het ondernemersvak te leren.” En “ik ga kijken hoe ik met nog meer vrijheid kan werken”.
    Het vraagt zeker wat lef om de confrontatie et jezelf aan te gaan en je af te vragen wat je echt wilt. De energie die vrijkomt als je het wél doet, helpt je om de volgende stap te zetten. Dit betekent dat je uit je comfortzone moet durven komen. Het betekent misschien ook dat je bepaalde zekerheden moet opgeven.

“Eigenlijk wil ik nog wel een tweede boek schrijven…”Dat werd De Flamingo Factor! Verrassend hoe snel dit uiteindelijk geregeld was, toen ik eenmaal uitsprak. Ik kreeg het er wel drukker door, maar door deze bewuste keuze te maken kreeg ik ook weer meer ruimte en energie.

En jij? Wat wil jij ‘eigenlijk’ doen?

TIPS

  1. Soms zit ‘eigenlijk’ in kleine dingen die je makkelijker kunt organiseren. Als je bijvoorbeeld wilt gaan ondernemen maar ook een baan hebt, kun je beginnen met kleine stappen. Je kunt dan iederen dag een uur besteden aan je te starten bedrijf. In dat uur begin je met dingen opzoeken op internet, boeken lezen over ondernemerschap, ideeën opschrijven of er met anderen over praten.
  2. Misschien lukt het je in deze fase van je leven nog niet om je leven anders in te richten en als ondernemer starten. Accepteer dat, als het niet anders is op dit moment en je je huidige baan om wat voor reden dan ook niet wilt of kunt opgeven. Als je het de komende jaren volhoudt, kun je straks misschien wel de stap maken die je graag wilt. Je hebt dan wellicht alsnog jouw droombedrijf.
  3. Om erachter te komen wat je graag wilt in je leven kun je jezelf ook de volgende vraag stellen: wat als geld geen rol zou spelen? Wat zou ik dan het liefst doen? Dit zegt iets over je motivatie en wat je graag wilt. Als je dat weet, is het nog steeds wél belangrijk om er een financieel plan voor te maken (omdat geld nu eenmaal altijd een rol speelt) en je randvoorwaarden te bepalen. Welke risico’s wil je nemen bijvoorbeeld.
  4. Ben je vleugellam door alle mogelijke keuzes? Begin dan klein. Kijk naar je huidige situatie. Wat kun je doen om stappen te zetten in de goede richting? Kun je beginnen met praten en lezen over het ondernemerschap? Vanuit daar kijk je of je weer een stap verder wilt gaan.
  5. Kom je niet verder? Zoek dan een professionele coach of volg een cursus om keuzes te kunnen maken.

 

Dit artikel is afkomstig uit het boek De Flamingo Factor – Jouw leven, Jouw bedrijf, Jouw succes