image Trek jezelf uit de modder image Heb jij ‘what it takes’?

Wat je ‘eigenlijk’ wilt, is wat je wilt. Punt.

Je hebt je werk altijd met veel plezier gedaan en sinds je moeder bent geworden ben je minder uren gaan werken. Dat bevalt je goed en je bent blij met je baan. Toch heb je de laatste tijd een onrustig gevoel. Je vraagt je af wat je eigenlijk wilt in je leven, vooral in je werk. Je doet veel dingen omdat je ze nu eenmaal altijd al hebt gedaan, maar nu je een kind hebt zie je alles in een ander perspectief. Je baan is uiteindelijk niet echt je droombaan en je vraagt jezelf steeds vaker af wat je dan eigenlijk zou willen doen.

Leven volgens je passie, je ambities waarmaken en werken dat niet als werken voelt. Het klinkt zo mooi en er zijn al vele boeken over volgeschreven, cursussen voor ontwikkeld en coaches voor opgeleid. Want wie wil dat nu niet, je droom leven?

Mooi als je cursussen kunt volgen om je passie te ontdekken en zeker doen als je er tijd en gelegenheid voor hebt. Heb je die tijd en gelegenheid op dit moment niet? Dan wil je ik inspireren met een eenvoudige truc.

Heb je er al eens op gelet hoe vaak je het woord ‘eigenlijk’ gebruikt? Toen ik begin 2012 in gesprek was met mijn eigen coach merkte ik hoe vaak ik het woord gebruikte. Eigenlijk betekent: echt, feitelijk, werkelijk, in wezen. Achter het woordje ‘eigenlijk’ zeg je dus wat je écht wilt. Zo hoorde ik mezelf tegen mijn coach zeggen:

  • eigenlijk zou ik dat boek willen schrijven dat al anderhalf jaar in mijn hoofd zit…
  • eigenlijk wil ik twee maanden fulltime aan mijn boek werken…
  • dus eigenlijk moet ik twee maanden geen afspraken maken die daar niets mee te maken hebben…

In een paar stappen kun je erachter komen wat je eigenlijk wilt, wat je écht wilt:

  1. Eigenlijk zeg je…  Als je jezelf ‘eigenlijk’ hort zeggen, stop dan even en luister naar wat je ‘eigenlijk’ zegt. Je hebt dan de kern te pakken van wat je wilt. “Eigenlijk wil ik minder stress..” of “Eigenlijk wil ik meer tijd voor mezelf..”
  2. Laat het woord ‘eigenlijk’ weg… Laat in je constatering nu het woordje ‘eigenlijk’ weg en maak er een bevetiging van. Dus: “Eigenlijk wil ik minder stress door de combinatie van werk en gezin” wordt “Ik wil minder stress door de combinatie van werk en gezin!” En: “Eigenlijk wil ik meer tijd voor mezelf” wordt “Ik wil meer tijd voor mezelf!” Merk je hoe krachtig de bevestiging klinkt?
  3. De volgende stap… Als je de bevestiging hardop voor jezelf uitspreekt, is de volgende vraag: wat nu? Hoe ga je dat wat je wilt, ook echt voor elkaar krijgen? Dat doe je door consequenties aan je keuze te gaan verbinden. Dus bijvoorbeeld: “ik ga een cursus volgen om mijn stress beter te hanteren”. En “ik ga meer tijd voor mezelf maken”. Uit deze consequenties volgen dan stappen om je doel te bereiken.

Het vraagt zeker wat lef om de confrontatie met jezelf aan te gaan en jezelf af te vragen wat je echt wilt. De energie die vrijkomt als jet het wél doet, helpt je om de volgende stap te zetten. Dit betekent dat je uit je comfortzone moet durven komen. Je gaat wellicht een andere baan zoeken en dat betekent bepaalde zekerheden opgeven. Of je verdient tijdelijk minder geld als je minder gaat werken, maar het levert je ook veel op: tijd, energie, voldoening en persoonlijke groei. En één ding wil je zeker niet: aan het einde van je leven zeggen: “eigenlijk wilde ik…”

“Eigenlijk wil ik wel een boek schrijven…” Jij hebt het nu in handen!

Verrassend hoe snel dit uiteindelijk geregeld was, toen ik het eenmaal uitsprak. Ik kreeg het er wel drukker door, maar door deze bewuste keuze te maken kreeg ik ook weer meer ruimte en energie.

En jij? Wat wil jij eigenlijk doen?

TIPS

  1. Soms zit ‘eigenlijk’ in kleine dingen die je makkelijker kunt organiseren. Als je bijvoorbeeld ’s avonds een afspraak hebt en je bent moe, kun je bij jezelf denken: “eigenlijk zou ik willen afbellen en thuis blijven..” Soms is het een structurele, relatief kleine aanpassing met grote positieve gevolgen voor je dagelijkse leven. Iedere dag een half uur eerder van je werk naar huis, maakt het misschien mogelijk dat je ’s avonds met je geziin op tijd een redelijke maaltijd kunt eten. Hierdoor verloopt de avondspits rustiger, slapen je kinderen wellicht beter en heb jij ’s avonds weer tijd en energie om je resterende werk af te maken.
  2. Misschien lukt het je in deze fase van je leven nog niet om je leven anders in te richten. Accepteer dat, als het niet anders is op dit moment en je je huidige baan om wat voor reden dan ook niet wilt of kunt opgeven. Als je het de komende jaren volhoudt, kun je straks misschien wel de carriere-stap maken die je graag wilt. Je hebt dan wellicht alsnog jouw droomfunctie.
  3. Kijk eens of je de dingen die ‘eigenlijk’ niet lekker lopen op een andere manier kunt organiseren: krijg je stress van alles wat er in huis nog moet gebeuren? Kijk dan eens of je de taken beter kunt verdelen met je partner, of dat je de dingen minder vaak kunt doen of minder goed. Een hogere rommeltolerantie doet ook wonderen. Of besluit om toch voor een paar uur per week een betaalde hulp in te schakelen.
  4. Kom je niet verder? Zoek dan een professionele coach of volg die cursus.

You only live once, but if you live your life well, once is enough – Mae West