image Rituelen maken

Bereikbaar op je vrije dag?

Je vindt het fijn om te werken. Je vindt je baan leuk en je geniet van je gezin als je thuis bent. Maar… dat eeuwige schuldgevoel over je (on)bereikbaarheid! Je wilt bereikbaar zijn voor klanten en collega’s, want zij mogen er toch geen last van hebben dat jij een gezin hebt? Maar als je met je kinderen bezig bent en je wordt gebeld door je collega, dan voelt het ook als een inbreuk op je vrije dag. Wat geeft het toch een stress om altijd maar bereikbaar te willen zijn.

Geef jezelf een break

Wie is er makkelijker te bereiken denk je? De mannelijke directeur van een groot bedrijf? Of de parttime werkende vrouw met een gezin die daarnaast ook nog vrijwilligerswerk doet? De directeur wordt waarschijnlijk door zijn secretaresse volledig afgeschermd, vanwege zijn drukke agenda. Hij is meestal erg moeilijk bereikbaar omdat hij er ook nog nevenfuncties naast heeft en lid is van vele netwerkclubs.

Juist om hun afwezigheid te compenseren zijn parttime werkende vrouwen misschien wel meer dan nodig continu bereikbaar. Ze zijn vaak zo loyaal dat ze er alles aan zullen doen om zoveel mogelijk bereikbaar te zijn. Of in ieder geval snel te reageren. En toch oordelen we over het algemeen strenger over de parttime werkende vrouw dan over de drukbezette mannelijke directeur. Sterker nog: juist de drukbezette mannelijke directeur verwacht dat zijn parttime werkenden goed bereikbaar zijn.
Dus waarom niet eens wat minder beschikbaar zijn voor je werk als je bezig bent met je andere ambities? Het bedrijf draait ook door als de directeur op zakenreis is.

Tips

  1. Hoe bereikbaar ben je op je vrije dag? Voel je je schuldig als je niet bereikbaar bent? Als je er op je parttime dag volledig voor de kinderen wilt zijn, is het dan wel slim om steeds beschikbaar voor je werk te zijn? Alleen uit schuldgevoel? En als je op je werk bent, ben je dan ook altijd bereikbaar? Je bent dan toch ook in overleg, bij een klant of je wilt ongestoord iets afmaken?
  2. Altijd bereikbaar zijn is geen graadmeter of je je werk wel goed doet. Werknemers die minder goed bereikbaar zijn, hebben vaak meer focus op hun doelen en stellen de juiste prioriteiten. Je wordt immers betaald om je werkdoelen te bereiken en niet om altijd maar bereikbaar te zijn.
  3. De meeste dingen lossen zich vanzelf op. Als je ‘s ochtends gebeld wordt voor een dringende vraag en het lukt je pas om ’s middags terug te bellen, dan is het vaak al opgelost. Je bent niet altijd zo onmisbaar op je werk als je denkt.
  4. Je hoeft niet altijd uit te leggen waarom je niet bereikbaar bent. Het gaat er dan alleen om dát je niet bereikbaar bent.