image Voor als het even minder gaat met jou image Rituelen maken

Zakelijke telefoontjes thuis, met kleutergezang

Je kiest er toch voor om thuis wat te werken op je vrije dag en dus ook bereikbaar te zijn. Ook al weet je dat het niet productief is, soms moet je wel eens schipperen. Je wilt dat ene gesprek gewoon even voeren. Je probeert natuurlijk om op een rustig moment, bijvoorbeeld tijdens het slaapje, te bellen maar wordt natuurlijk net terug gebeld als je kleuter wakker is. Je neemt het risico. Op goed geluk. Op het moment dat je opneemt begint je kleuter luidkeels met K3 mee te zingen.

Geef jezelf een break

Soms is het niet anders en de wereld vergaat meestal niet als je thuis een zakelijk telefoontje pleegt wanneer je kindje ook thuis én wakker is.

Tips

  1. Benoem het gewoon. Bij collega’s of relaties die je goed kent, kun je het vaak open bespreken. Je zegt dat je dolgraag het gesprek wilt voeren maar dat je een kleuter om je heen hebt lopen en dat je het probeert. Vaak hebben mensen er ook begrip voor. Het zegt ook iets over je intentie en je prioriteiten op dat moment. Het is ook in jouw belang dat een kwestie goed opgelost wordt.
  2. Schat de risico’s in. Soms wil je een telefoongesprek zo graag voeren dat je de schade inschat en het risico neemt. Het kan zijn dat als jij aan de telefoon bent, je kleuter begint met het één voor één uit de kast trekken van de DVD’s; je laat je kleuter zijn of haar gang gaan. Je ruimt het straks samen wel op en in het ergste geval sneuvelt er een DVD, wat anders ook kan gebeuren. Of je geeft je kind een extra koekje omdat het zo zoet is. Niet altijd even verantwoord misschien maar soms heiligt het doel de middelen. Leg je kleuter wel duidelijk uit dat dit een uitzondering is.
  3. Als je zelf moet bellen, kun je soms van tevoren afspraken maken met je kind. Als jij rustig kunt telefoneren terwijl hij of zij TV kijkt, gaan jullie straks samen een spelletje doen.
  4. Sommige gesprekken zijn zo intensief om je gedachten bij te houden of de relatie is zo nieuw en belangrijk dat het geen zin heeft om überhaupt je telefoon op te nemen. Luister een eventueel voicemailbericht af en antwoord per mail of SMS als het niet kan wachten. Dat is soms beter dan opnemen met een krijsende kleuter op de achtergrond. Geef in je bericht antwoord op de gestelde vraag of geef aan wanneer je wel bereikbaar bent of terug belt.

Uit: Geef jezelf een break mama